fbpx
Maz谩 galega lista para a produci贸n de sidra / sidragallega.com

A historia oculta das maz谩s aut贸ctonas… Un motor econ贸mico desco帽ecido en Galicia

Tempo de lectura: 2 min.

Houbo un tempo no que a maz谩 era unha das froitas estrela na casa dos galegos. O de facer sidra non era unha cousa exclusiva de Asturias ou de Euskadi, nin algo moderno, coa chegada da famosa Maeloc, ou a artesana e ecol贸xica Ribela. A sidra e a maz谩 galega ve帽en de vello.

Hai quen quere velas como elemento alimenticio prioritario na vida dos castros, pero isto non ten, polo de agora, unha comprobaci贸n cient铆fica efectiva. Pero si hai evidencias documentais do seu uso en 茅poca medieval. Tam茅n se te帽en atopado alg煤ns lagares que os investigadores identifican coa produci贸n de sidra.

Con todo, o certo 茅 que a tradici贸n da maza e da sidra en Galicia ven de vello. En Gu铆samo, na antiga sede do centro de formaci贸n e experimentaci贸n agroforestal, existe unha colecci贸n de preto de medio cento de variedades aut贸ctonas galegas, recollidas e seleccionadas nos anos 60, de maz谩s de sidra e de mesa.

Por que non sacarlle rendemento?

Unha riqueza agraria 鈥渜ue est谩n 谩 espera de que algu茅n con bo criterio se lembre da s煤a existencia e da renomeada sona que antano ti帽an entre a poboaci贸n de dentro e de fora de Galiza鈥, segundo apunta o nacionalista Xos茅 Lu铆s Rivas, ‘Mini’, que defende que a Xunta po帽a en marcha un plan experimental de cultivo en diversas 谩reas xeogr谩ficas de Galicia de variedades de maz谩s aut贸ctonas para ver a viabilidade no seu cultivo e a s煤a introduci贸n no mercado con selo de calidade e singularidade.

Maz谩 de peruco, aut贸ctona de Galicia

De feito, o Goberno bipartito tivo proxectos para reintroducir dalgunhas destas variedades que contan con t贸dolos elementos necesarios para unha boa acollida como a presentaci贸n, aroma e sabores, para a s煤a introduci贸n nos mercados.

Un bo mercado

E o certo 茅 que a maz谩 galega ten tir贸n, tanto, que boa parte da s煤a produci贸n vai para o mercado asturiano, escaso de materia prima. E Galicia produce infinitamente m谩is maz谩s que Asturias e Euskadi, os dous grandes mercados consumidores de sidra do estado. O seu cultivo, dependendo do patr贸n que se utilice, pode adaptarse a todo tipo de chans e exposici贸ns. Non s贸 tolera ben o fr铆o no inverno, sen贸n que ademais prec铆sao para poder presentar ao ano seguinte unha boa colleita.

Por iso, a maceira est谩 presente en practicamente toda a xeograf铆a galega. Aclimatouse moi ben e existen, ademais, variedades aut贸ctonas, como a Camoesa, a Coru帽esa, Repinaldo, Morro de lebre… Pero tam茅n se dan as cl谩sicas, Reineta, Tabardilla, Golden, as vermellas doces ou acedas tipo Granny Smith… Non ser谩 hora de recuperar ese outro ouro que Galicia ten escondido desde hai s茅culos?.

Pode que che interese...